Not all those who wander are lost
J. R. R. Tolkien
Hos oss er det ikke mange hemmeligheter. Flesteparten av våre oppskrifter finnes i våre 2 bøker «Volum 1 - God jul» «Volum 02 - Bakst og grønne tanker» og vår nyeste bok: volum 03- ikke bare jul, av Siv Svolsbru og Hilde Mork. Bøkene kan kjøpes i bakeriet eller i vår nettbutikk, og hos noen utvalgte butikker i det ganske land. Hvis du vil prøve ut noen av våre oppskrifter så deler vi 4 av våre favoritter her.
Landbrød
ingredienser:
oppfrisket Surdeig: 200 g
Vann: 7-8 dl
havregryn: 100 g
Siktet landhevte: 900 g
salt: 20 gram
_
fremgangsmåte:
Løs surdeigen opp i 7 dl vann og bland så inn melet, til den bare så vidt kommer sammen. La deigen hvile ca 20 minutter. Tilsett så saltet og elt deigen 10-12 minutter. Spe med mer vann under eltingen hvis det trengs. Sett til heving et lunt sted ca 2 timer.
Ha deigen over på et bakebord og form til 2 store eller 3 små brød. Legges i en godt melet hevekurv, eller en godt smurt brødform. Heves til dobbelt størrelse. Dette tar alt fra 4-10 timer, etter hvor livlig surdeigen er og hva slags temperatur det er i rommet.
Sett ovnen på 250 grader og sett brødene inn i 10 minutter. Skru så varmen ned til 200 grader og bak til de er sprø og gyldne, og holder en kjernetemp-
eratur på 98 grader
_
Ovn: 250° / 200°
tid: ca 30-40 min
Müslibrød
ingredienser:
Solsikkekjerner: 30 g
gresskarkjerner: 30 g
Sesamfrø: 20 g
Linfrø knuste: 20 g
Havregryn: 100 g
sammalt landhvete: 100 g
Sammalt svedjerug: 100 g
Siktet landhvete: 700 g
Vann: 7,5-8 dl
Salt: 20 g
Gjær: 10 g
_
fremgangsmåte:
Løs opp gjær i 7 dl kaldt vann, spar resten til
eltingen. Tilsett havregryn og alle frøene, og la dette stå 2-3 minutter. Bland så inn resten av melet, og la deigen hvile i 15-20 minutter. Ha i saltet og elt deigen enten for hånd eller i maskin. Tilsett mer vann i små mengder under eltingen hvis det trengs. Hvor lang tid dette tar kommer an på teknikk og kraft i eltingen, men deigen skal bli smidig og blank. Sett til heving i 2-3 timer i romtemperatur, eller i kjøleskap over natten.
Ha deigen over på bakebordet, del i to like store emner, rundvirk forsiktig og la hvile i 10 minutter før de formes til brød. Rulles gjerne i en blanding av havregryn, solsikkekjerner, sesamfrø og gresskarkjerner. Legg brødene i smurte brødformer. Etterheves i ca 45-60 minutter.
_
Ovn: 210°
tid: ca 30-35 min
Brunsviger
ingredienser:
helmelk: 6,5 dl
smør: 200 g
gjær: 25 g
sukker: 200 g
salt: 1 ts
siktet spelt: 1 kg
remonce:
smør: 200 g
sukker: 200 g
ceylon kanel: 3 ss
lys sirup: 50 g
_
fremgangsmåte:
Løs gjær opp i kald melk, sammen med sukker og salt. Elt så inn melet 2-3 minutter, og tilsett kaldt smør i små terninger, litt etter litt. Eltes til deigen føles glatt og slipper bollen.
Sett til heving 2-3 timer i romtemperatur, eller over natta i kjøleskap.
Ha deigen over i en langpanne, og kjevle den ut så den dekker hele platen. La hvile ca 45 minutter.
Bland smør, sukker, kanel og sirup godt sammen til en remonce. Dette smøres over deigen og trykkes litt ned. La heve i 15-20 minutter før den bakes midt i ovnen.
_
Ovn: 200° over- og undervarme
tid: ca 15 min
Irsk sodabrød
ingredienser:
siktet emmer: 250 g
fin sammalt emmer: 250 g
salt: 1 ts
natron: 1 ts
syrnet melk: ca 4 dl
_
fremgangsmåte:
Sett ovnen på 220 grader, og vei opp alle ingrediensene. Legg bakepapir på en stekeplate.
Bland mel, salt og natron godt i en stor bolle. Bruk hendene. Lag en «grop» i midten av melet, og bruk den ene hånden til å blande sammen mens du heller mesteparten av melken i. Tilsett nok melk til deigen får den konsistensen du ønsker. Deigen skal ikke eltes, bare samles.
Ha deigen over på bakebordet som er drysset med litt mel, og form til et rundt brød. Legg over på stekebrettet, og med en kniv eller deigskrape skjærer du 2 dype snitt deigen. Sett rett inn i ovnen, og skru temperaturen ned til 200 grader etter 20 minutter.
_
Ovn: 220° / 200°
tid: ca 30-40 min
Volum. 03 - ikke bare jul
Vår nye bok, Volum 03, Ikke bare jul, er her.
Den våre oppskrifter på brød, småkaker, boller og maten vi spiser, med et dryss av quotes og mys fra Siv Svolsbru og Hilde Mork.
Boken kan kjøpes i bakeriet, vår nettbutikk og i Hildes nettbutikk.
-
.