BRUNSVIGER
Bunsviger
Mitt første møte med dette fantastiske, danske bakverket var i min praksisperiode Hos Camilla Plum, på nydelige Fuglebjerggaard, nord for københavn.
Der malte vi mel av av kornet som ble dyrket på hennes jorder, og tryllet frem den flotteste bakst.
Brunsviger er som en kjempestor kanelbolle, bakt i langpanne, med masse snask på toppen. Dette er utrolig godt og så enkelt å bake.
I dag feirer våre Danske venner Brunsvigerens dag.
Her har du min oppskrift, så kan dere prøve selv.
Bolledeig:
6,5 dl helmelk
200 g smør
25 g fersk gjær
200 g sukker
1 ts havsalt
1 kg siktet emmer eller landhvete
Remonce:
200 g smør
200g sukker
50 g lys sirup
3 ss ceylonkanel
FREMGANGSMÅTE:
Ha gjær, kald melk,sukker,salt, mel og kaldt smør i små terninger i bakebollen. Eltes til deigen føles glatt og slipper bollen.
Sett til heving 2 timer i romtemperatur, eller over natta i kjøleskap.
Ha deigen over i en langpanne, og kjevle eller trykk den ut så den dekker hele platen. La hvile ca 45 minutter.
Bland smør, sukker, kanel og sirup godt sammen til en remonce. Dette smøres over deigen og trykkes litt ned. La heve i 15-20 minutter før den bakes midt i ovnen på ca 200 grader, i ca 15 minutter.